IEA: Yenilenebilir, 2015’de ikinci en büyük elektrik kaynağı olacak

Uluslararası Enerji Ajansı`nın tahminlerine göre, 2015 yılı itibariyle yenilenebilir enerji dünya elektrik üretiminde ikinci büyük kaynak konumuna gelecek.

 

Dünya Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan World Energy Outlook 2012’de dünya enerji haritasının büyük bir değişimden geçmekte olduğu belirtiliyor. Her ne kadar Amerika Birleşik Devletleri, yenilenebilir enerji yerine petrol ve gaz üretimine ağırlık veriyor olsa da IEA’nın tahminlerine göre, 2015 yılı itibariyle yenilenebilir enerji dünya elektrik üretiminde ikinci büyük kaynak konumuna gelecek.

 

Bununla birlikte bu hızlı gelişimin en önemli dayanak noktasının teşvikler olacağı ifade ediliyor. 2011 yılında -biyoyakıtlar da dahil- yenilenebilir enerjiye yönelik teşviklerin düzeyi, 88 milyar dolar oldu. IEA’ya göre, 2035 yılına kadar olan dönemde bu rakamın 4.8 trilyon dolara yükselmesi gerekiyor.

 

IEA’nın tahminlerinin paylaşılmasının hemen ardından bir açıklamada bulunan Greenpeace, iklim değişimi ile mücadelede hükümetlerin çok daha fazla çaba harcaması gerektiğini vurguladı. Hükümetlerin yaklaşımlarının oldukça yetersiz olduğunu ifade eden Greenpeace International Enerji Sözcüsü Sven Teske, küresel sıcaklık artışının 2 derecede sınırlandırılması taahhütünün yerine getirilmesinde mevcut çabaların son derece yetersiz gözüktüğünü vurgulayarak “İklim değişimine yönelik etkilerin azaltılabilmesi için 2035 yılı itibariyle yenilenebilir enerjinin elektrik üretimi ve enerji verimliliğindeki payının yüzde 65 oranında artması gerekiyor. Aksi takdirde dünya 4 ile 6 derece arası bir ısı yükselişi ile karşı karşıya kalacak” dedi.

 

World Energy Outlook’a göre 2035 itibariyle:

- Dünya elektrik tüketiminin 15,000TWh hacmine yükselecek düzeyinin 7000TWh’lık kısmı yenilenebilir tarafından karşılanacak. - 3400TWh hacminde güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesi eklenecek. Bu rakam, Avrupa Birliği’nin mevcut elektrik tüketimine eşit.

(Tuba İLZE / tubailze@geleceginenerjisi.com )

www.geleceginenerjisi.com

13 Kasım 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR