TİM, inovasyon duayenlerini İstanbul`a getiriyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), inovasyon alanında dünyanın önde gelen isimlerini İstanbul`a getiriyor. Aralarında World Wide Web (www)`in mucidi Tım Berners Lee, Boeing Dreamliner 787 Proje Direktörü Heıdı Mcbride ve Dr. Quantum olarak anılan Fred Alan Wolf`un da bulunduğu bu isimler, 6-8 Aralık tarihlerinde birikimleri ile deneyimlerini gençlere aktaracak.

 

`İnovasyon Haftası`na katılacak duayenler, daha önce çeşitli organizasyonlarda dereceye giren Ar-Ge ürünlerini de inceleyecek. 3 güne yayılacak etkinliği basın toplantısı ile tanıtan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçı birlikleri olarak inovasyonu önemli gördüklerini belirtti. Büyükekşi, "Geleceği buna göre belirliyor, ihracatı inovasyon ile güçlendireceğimize kanaat getiriyoruz. Onun için inovasyonun tüm paydaşlarını buluşturuyoruz." dedi. 2023 ihracat hedefleri adına inovasyonun mühim olduğunu vurgulayan Büyükekşi, şöyle devam etti:

 

"Yeni icatlar çıkarmak, eski köye yeni adetler getirmek gerektiğini biliyoruz. Onun için inovasyona önem veren yeni bir anlayışı ortaya koymayı temenni ediyoruz. Daha inovatif eğitim; daha inovatif öğrenci, öğretmen, sanayici ve eleman hedefliyoruz. Türkiye`de aklın önemli rol oynayacağını öngörüyoruz. Bu uğurda varabildiğimiz her yerde Ar-Ge ve tasarım yarışmaları tertip ediyoruz. Katma değeri ihracatın odağına alıyoruz. Türkiye`yi rekabetçilikte tepelere taşımayı gayeliyoruz. Bu sene `İnovasyon Haftası` daha kapsamlı olacak. Ar-Ge ve tasarım yarışmalarında derece yapanların ürünlerini girişimcilerle buluşturacağız. Fakültelerin mühendislik ve tasarım bölümü öğrencilerini davet edeceğiz. Onların ulaşım giderlerini karşılayacağız."

 

`İnovasyon Haftası`nın Başbakan Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan`ın katılacağı törenle açılacağını bildiren Büyükekşi, buraya www`nun mucidi Tım Berners`in de konuk olacağını duyurdu. "Berners olmasaydı, Google, Facebook, Twitter ve Youtube da olmayacaktı. O, kuşku yok dünyanın en büyük ağının mimarı. Ayrıca HTTP ve HTML`i yazarı." ifadelerini kullandı.

 

Etkinlikte Massachutes Instite of Technology (MIT) yöneticilerinden olan Kenneth P. Morse`un deneyimlerini anlatacağını açıklayan Büyükekşi, davetliler arasında Mıcrosoft Office İnovasyon Direktörü Anton Oğuzhan Andrews, Boeing Dreamliner 787 Proje Direktörü Heıdı Mcbride, Dr. Quantum olarak anılan Fred Alan Wolf, İtalyan mimar Massımıliano Fuksas ile ünlü ressam Kurt Wenner`in de bulunduğunu açıkladı.

 

`İnovasyon Haftası`na fakülteleri, Ar-Ge ünitelerini, teknoparkları konuk ettiklerini belirten Mehmet Büyükekşi, burada öğrencileri de ağırlayacaklarını, onları girişimcilerle buluşturacaklarını ifade etti.

 

TİM Başkan Büyükekşi, toplantıda gazetecilerin sorularını da cevapladı. "Organizasyonu bu sene niye sponsorsuz yapmaya gerek duydunuz?" sorusuna, "Sponsorluk görşmelerimiz devam ediyor. Bu, görüşmeler tamama erince belli olacak." cevabını verdi. Katılımcı sayısı ile ilgili tahminleri sorulan Büyükekşi, "Etkinliğe giriş bedelsiz olacak. Katılımcı 6-7 bini bulur hatta aşar. Bu, ihracatın katma değerli olması için yürütülen bir faaliyet. Büyük olup 2023 hedeflerine varmada kar amacı gütmüyor. Hedefimiz, inovasyonun Türkiye`de ev hanımından ilkokul çocuğuna ve fakülte mezununa dek toplumun her bir üyesinin gündeminde yer almasıdır." karşılığını verdi.

 

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay ise 500 milyar dolar ihracat hedefi için inovasyonun önemli olduğuna temas etti. İnovasyonun toplumun tamamına tanıtılmasını talep eden Burkay, hem 2023 hedeflerinin hem inovasyon ile ilgili belirledikleri rotanın Türkiye sanayisine yön vereceğini savundu.

 

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB) Sabri Ünlütürk de inovasyonun toplumun her bir katmanına sirayet etmesi gerektiğini vurguladı. Birlik başkanları, ülkenin yeni icatlar ortaya koymaya, katma değerli üretimi artırmaya gerek duyduğu fikrinde birleşti. İSTANBUL (CİHAN)

www.samanyoluhaber.com.tr

12 Kasım 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR