Frost & Sullivan/Özeke: Güneş enerjisi sektöründe küresel gerileme, yeni yatırımları erteletiyor.

 

Frost & Sullivan Türkiye enerji sektörü danışmanlarından Özge Özeke, güneş enerjisi sektöründe küresel ölçekte yaşanan gerilemenin yeni üretim tesisi yatırımlarında son iki yıldır önemli ölçüde düşüşe yol açtığını, tüm değer zincirine yansıyan bu düşüşün bir yandan sektörde daha sağlam yapılanmaların da zeminini hazırladığını belirtti.

 

Konuya ilişkin olarak yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

Fotovoltaik pazarında son iki yıldır süren gerileme nedeniyle yeni üretim tesisi yatırımlarında görülen hız kesmenin devam ettiğini ifade eden Frost & Sullivan Türkiye enerji sektörü danışmanı Özge Özeke, üreticilerin yeni tesis kurmak konusunda planlarını ertelediğini ya da üretim hatlarının bazılarını devreden çıkardığını belirtiyor. Özeke, söz konusu yavaşlama nedeniyle pek çok şirketin yatırım planlarını doymuş olan pazarın dengeye gelmeye başlayacağı 2015`e ertelemesine sebep olduğunun altını çiziyor.

 

Arz fazlası yaşanıyor

Sektörde hızla düşen fiyatların bazı büyük şirketleri oyunun dışına ittiğini dile getiren Özeke, diğer şirketlerin ise daha yüksek verimliliğe sahip teknolojileri daha düşük maliyetle alma yönünde bir arayışa gittiklerini belirtiyor. Rekabet koşullarının ağırlıklı olarak Çin olmak üzere hala Asya ülkeleri tarafından belirlendiğini ifade eden Özeke, bundan dolayı pazarın daha zorlu şartlarla devam ettiğinin söylenebileceğini ileri sürüyor. Özeke, söz konusu durumun Avrupalı oyuncular açısından yeni pazar imkanlarının daralması anlamına geldiğini belirtiyor. Bununla birlikte Özeke, Avrupa ülkelerinden özellikle Almanya, İtalya ve İspanya`da düşen geri alım garantili tarifelerin pazarın dinamiklerini baskı altına alması durumunun da göz önünde bulundurulması gereken önemli bir etken olduğuna vurgu yapıyor.

 

Satın alma ve ortaklıklar görülüyor

Hızla düşen fiyatlar ve arz-talep dengesizliğinin pazarın yapısında önemli bir değişikliğe sebep olduğunu ifade eden Özeke, aynı zamanda farklı kontratlar ve ortaklıkların da ortaya çıkmasına neden olduğunun altını çiziyor. Özeke, önde gelen bazı şirketlerin bu dönemde izlediği stratejinin, teknolojilerini EPC (mühendislik, tedarik ve inşaat) veya EPCM (mühendislik, tedarik ve inşaat yönetimi) konusunda faaliyet gösteren şirketleri alma ya da ortaklığa gitme yoluyla artırma yönünde de olduğunu belirtiyor.

 

Güneş enerjisi sektöründeki yavaşlamaya rağmen, son dönemde Suudi Arabistan merkezli Green Gulf`ın Kinetics ile 750 MW solar wafer tesisi ve Meyer Burger ile de 200 MW modül montaj tesisine ilişkin imzaladığı yeni tesis içerikli kontratların ümit verici olduğu ifade ediliyor. Önümüzdeki iki sene içinde bu tür kontratlara güneş enerjisi sektörü henüz gelişmekte olan pazarlarda daha sıklıkla rastlanacağı belirtiliyor.

-DirectFN Haber Merkezi-

http://finans.milliyet.com.tr

17.07.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR