Beş ülkeden öğrenciler Balıkesir`de yenilenebilir enerjiyi araştıracak

Balıkesir Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Muzaffer Çakır, "Comenius Çoklu Okul Ortaklıkları" projesi kapsamında beş ülkeden 31 öğretmen ve öğrencinin katılımıyla "Sürdürülebilir Enerji" konulu projenin uygulamaya koyulduğunu söyledi. Toplam iki yıl sürecek proje kapsamında mevcut enerji türleri, karbon salınımı ve doğaya etkileriyle yenilenebilir enerji türleri ele alınacak.

 

Koordinatörlüğünü söz konusu merkezin üslendiği projenin açılış toplantısı, okulun konferans salonunda yapıldı. Proje Türkiye, İtalya, Polonya, Bulgaristan ve Fransa`nın katılımıyla 2013-2015 yılları arasında yürütülecek. "No Other World to Live-Yaşanacak Başka Dünya Yok" isimli projenin açılış toplantısı, renkli görüntülere sahne oldu. Konser ve halk oyunları, misafir öğrencilerin beğenisini kazandı. Ayrıca onlar da sahneye çıkarak kendilerini tanıttı, gösterilen misafirperverlik ve Balıkesir`de olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Program kapsamında kültür etkinlikleri, yenilenebilir enerjiyle ilgili sunumlar ve atölye çalışmaları, saha gezileri yer alıyor. Etkinlikler, 4-8 Kasım 2013 arasında devam edecek. Bu tarihler boyunca Polonya`dan dört öğrenci ve dört öğretmen, İtalya`dan dört öğrenci ve iki öğretmen, Fransa`dan yedi öğrenci ve iki öğretmen, Bulgaristan`dan dört öğrenci ve dört öğretmen ağırlanacak.

 

Merkez Müdürü Çakır, yaptığı açıklamada, "Enerji kaynaklarını daha verimli kullanmak, dünyayı kirletmemek ve yenilenebilir enerjilerin ön plana çıkarılması için farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanmış bir proje. Beş ülke yer alıyor. Biz koordinatör ülke olduğumuz için ilk toplantı Balıkesir`de yapıldı. Hafta boyunca bu gruplar burada olacak. Yurtdışından 12 öğretmen ve 19 öğrenci geldi, ülkemizden de 31 katılımcı olacak." dedi. Hafta boyunca Balıkesir çevresinde yenilenebilir enerjiyle ilgili alanların gezileceğini ifade eden Çakır, "Bilim ve Sanat Merkezi`nde de bununla ilgili etkinlikler yapılacak. Projemiz ağustos ayında başladı, ilk etkinliğimiz şimdi yapılıyor. Projemiz iki yıl sürecek, sırayla diğer ülkelere gidilecek. Mart ayında Fransa`ya, haziran ayında İtalya`ya, önümüzdeki yıl Polonya`ya, daha sonra da Bulgaristan`a gitmeyi planlıyoruz. Proje sonunda yenilenebilir enerji kaynakları neler olabilir ve daha çok nasıl geliştirilebilir konusunda hazırlanacak rapor, sitemizde yayınlanacak." şeklinde konuştu. MELİH GASGAR / BALIKESİR

www.cihan.com.tr

04 Kasım 2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR