Dünya Bankası, Afrika`da Elektrik Sıkıntısı İçin 5 Milyar Dolarlık Fon Ayıracak

 

Dünya Bankası, Afrika`da elektrik sıkıntısını gidermek üzere Etiyopya, Gana, Kenya, Liberya, Nijerya ve Tanzanya`daki yenilebilir enerji projeleri için 5 milyar dolarlık yardımda bulunacak.

 

Washington`da düzenlenen ABD-Afrika zirvesinin ikinci gününde konuşan Dünya Bankası`nın Başkanı Jim Yong Kim, konuyla ilgili varılan bu yeni anlaşmanın elektrik üretilmesi açısından elzem olduğunu açıkladı.

 

ABD Cumhurbaşkanı Barack Obama`nın başlattığı "Afrika için enerji" projesinin, kıtada elektrik erişimine büyük katkısının olacağını düşünen Jim Yong Kim, Dünya Bankası`nın bu projeye ortak olacağını ilan etmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.

 

Dünya Bankası`ndan yapılan açıklamada, sadece 6 yüz milyon kişinin elektriğe erişebildiği Afrika`nın zengin hidroelektrik, jeotermik, rüzgar gücü, fotovoltaik, güneş enerjisi potansiyeline, doğalgaz ve petrol rezervlerine sahip olduğu belirtildi.

 

Açıklamaya göre, bu potansiyele rağmen Güney Afrika da dahil olmak üzere Afrika`nın elektrik üretme kapasitesi, İspanya veya Güney Kore ile aynı (80 bin megavat). Afrika`nın "uyuyan elektrik" potansiyelinin etkili kullanımı üretimin 10-15 gigavata çıkmasını sağlayabilir.

 

Avrupa hidroelektrik potansiyelinin yüzde 85`inden faydalanırken, Afrika potansiyelinin sadece yüzde 8`ini kullanıyor.

 

Afrika kıtasında bu sene yüzde 4,7, 2015 ve 2016`da yüzde 5,1 büyüme öngören Dünya Bankası, bunun için Afrika ekonomisinin elektrik üretiminin her yıl 7 bin megavata kadar çıkması gerektiğini belirtti. (AA)

www.haberler.com

06.08.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR