Şanlıurfa Kalesi güneş enerjisiyle ışıklandırılacak …

 

Şanlıurfa Kalesinde, başlatılan kapsamlı onarım çalışmasının ardından, tarihi alanın güneş enerjisiyle aydınlatılması planlanıyor.

 

Son olarak 1938 yılında detaylı onarımdan geçirilen tarihi kalenin restorasyonuyla ilgili hazırlanan proje, Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca kabul edildikten sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığının restorasyon için açtığı ihale sonucu, ocak ayında kalede çalışmalara başlandı. Bu çerçevede hazırlanan "Şanlıurfa Kalesi nin Restorasyonu" ve "Kale Eteği Çevre Düzenlemesi" projesiyle 450 gün içerisinde, restorasyon işleminin tamamlanması hedefleniyor. Aynı dönemde tarihi kalenin bulunduğu bölgede arkeolojik kazı çalışmalarının da yürütüleceği, onarımın tamamlanmasının ardından ışıklandırılacak kaleye, iniş ve çıkışı kolaylaştırmak için teleferik kurulması da düşünülüyor.

 

Restorasyon çalışmalarının ardından profesyonel bir ışıklandırma çalışmasının yapılacağı kale çevresinde, Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümüyle ortaklaşa hazırlanacak bir projeyle, aydınlatma işleminin güneş enerjisiyle sağlanması planlanıyor. Böylece güneşlenme gün sayısında ilk sıralarda bulunan Şanlıurfa da ekolojik bir enerjiden faydalanılmış olacak, hem de kentin en çok ziyaret edilen bölgesinde örnek bir proje hayata geçirilmiş olacak.

 

Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdülmuttalip Akdemir, Şanlıurfa nın Türkiye de güneşlenme gün sayısının en yüksek olduğu illerin başında geldiğini hatırlattı. Bu nedenle kentte güneş enerjisinden azami derecede faydalanılması gerektiğine değinen Akdemir, Harran Üniversitesiyle uygulayacakları projeyle restorasyon çalışmaları devam eden kalenin ışıklandırmasının yanı sıra, Organize Sanayi Bölgesinde ve GAP Uluslararası Havaalanı ile civarındaki 26 köyün içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak projelerde güneş enerjisiyle üretilecek elektrikten faydalanmayı planlandıkları anlattı.

Şanlıurfa aa 29/03/2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR