Coca Cola çevre için 5 milyon TL harcayacak …

Coca-Cola Türkiye başkanı ve Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Molinas, Türkiye’de 45’inci yıllarını kutladıklarını ve bugüne kadar 700 milyon doların üzerinde ekonomik yatırım yaptıklarını belirterek, “ Vakıf ile Türkiye’deki varlığımıza yeni bir açılım getiriyor ve tüm toplumsal yatırımlarımızı uzun vadeli bakış açısıyla daha geniş bir platforma taşıyoruz ” dedi. Molinas, 2009-2010 boyunca Vakıf öncülüğündeki toplum ve çevre projeleri için yaklaşık 5 milyon TL harcayacaklarını açıkladı.

 

Konuşmasında bugüne kadar destekledikleri çevre projelerine değinen Galya Frayman Molinas, “ 2005 yılından bu yana Coca-Cola Türkiye ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğiyle yürütülen Hayata Artı Gençlik Programı, sürdürülebilir, katılımcı ve yerel projeleri ile kendi geleneğini oluşturdu. Şimdi bu gelenek, Vakıf çatısı altında devam edecek ”dedi. Molinas, Türkiye’de 50 değişik çevre projesine destek verdiklerini ifade ederek şu bilgileri aktardı : “ Hayata Artı Gençlik Programı projeleri son iki yılda yaklaşık 100.000 kişiye Türkiye’nin su kaynakları, yenilenebilir enerji imkanları ve atık yönetimi ile ilgili mesajlarını iletti, projelerin düzenledikleri etkinliklere yaklaşık 20 bin kişi katıldı, projeler sivil toplum, kamu, tarım, sanayi ve ticaret sektörlerinin temsilcilerinden oluşan 10bin kişiyle buluştu, 100’den fazla kamu kuruluşu ve belediyeyle ortaklık kurdu, yaklaşık 3 bin çiftçinin üretim ve sulama yöntemlerini dönüştürdü, 1.000’den fazla kişiye güneş enerjisini kullanma deneyimi yaşattı. Hayata Artı Gençlik Programı çevre alanında 3 yerel sivil toplum kuruluşunun kurulmasına öncülük etti. ”

BOZER : TÜRKİYE TOPLUMSAL SORUMLULUKTA DA MODEL ÜLKE OLACAK
Toplantıda bir konuşma yapan Coca-Cola Avrasya ve Afrika Grubu Başkanı ve Vakfın Mütevelli Heyeti Üyesi Ahmet Bozer, “ Türkiye Coca-Cola sistemi içinde ekonomik açıdan model ülkeydi, şimdi toplumsal sorumluluk alanında da bu rolü üstlenecek ” dedi. Vakfın kuruluşuna temel oluşturan sistemin global vizyonun bir yansıması olduğuna dikkat çeken Bozer, “ Coca-Cola olarak işimizin sürekliliğinin, içinde yaşadığımız çevrenin ve toplumun refah ve sürdürülebilirliğine bağlı olduğunun bilincindeyiz. Sadece 2008 yılında Coca-Cola Şirketi ve dünya üzerindeki vakıflarımız tarafından yaklaşık 82 milyon dolar kaynağı toplum odaklı projeler için kullandık ” dedi.

SUYU EN VERİMLİ KULLANAN ÜLKE TÜRKİYE
Toplantıda ANKA’nın sorularını yanıtlayan Ahmet Bozer Coca-Cola Türkiye’nin çevre duyarlılığı kapsamındaki faaliyetleri hakkında da bilgi verirken, üç aşamalı bir sistem içinde çevreci uygulamalar geliştirdiklerini,bunların başında su tüketimini düşürmenin geldiğini vurguladı. Bozer, çevreci uygulamaların global vizyona uygun olarak yürütüldüğünü hatırlatarak, “ Şu anda Türkiye’deki tüm tesislerimizde üretim sürecinde kullanılan su miktarı olarak tüm Coca-Cola dünyası içinde en iyi oranı yakalamış durumdayız. 24 iş birimi içinde suyu en verimli kullanan ülke Türkiye. Coca-Cola içinde dünya ortalaması olarak 1 litre Coca-Cola üretimi için 2.52 litre su tüketilirken, Türkiye’de bu oran 1.51 litre düzeyine indirildi. Kısa vadeli hedefimiz bu rakamı eşitlemektir ” dedi.

ATIK SU HAVUZLARINDA BALIK YAŞAR HALE GELDİ
Bozer, su kullanımı konusunda ikinci önemli uygulamanın da üretim sürecinde ortaya çıkan atık suların doğaya yeniden kazandırılması olduğunu ve yerel kanunlar şart koşmasa da global vizyona uygun olarak bu yönde çevreci adımlar attıklarını belirterek şu değerlendirmede bulundu : “ Bu konuda da çok önemli bir noktada bulunuyoruz. Atık suları yeniden doğaya kazandırmak öncelikli amacımız. Coca-Cola’nın global vizyonu atık suyun toplandığı havuzların balıkların yaşayabileceği kadar temiz olmasını sağlamayı öngörüyor. Şu anda yüzde 85 oranında bu hedefe ulaşıldı. Ancak biz Türkiye olarak bu hedefi 2008 itibariyle yakalamış bulunuyoruz. Türkiye’deki üretim tesislerinde bulunan atık su havuzlarında şimdi balıklar rahatlıkla yaşayabiliyor. ” Bozer, Hindistan örneğinde olduğu gibi yağmur sularının yer altı sarnıçlarında toplanarak yeniden üretim sürecinde kullanılabilir hale gelmesi yönünde de çalışmaları bulunduğunu kaydetti.

RAKAMA DEĞİL YARATILAN ETKİYE BAKMAK LAZIM
Bozer, Coca-Cola’da toplumsal sorumluluk projelerini kendi işlerinin doğal bir parçası olarak gördüklerini, çevre sorunlarına çözüm bulma arayışlarına katkı yapmanın her şeyin başında geldiğini savunarak, “ Biz öncelikle işimizi yapmaya çalışıyoruz. Sosyal sorumluluk işlerimize farklı tanımlamalar getirmek, özellikle kamuoyu önünde bunları öne çıkarmak için özel bir çaba içinde olmak gibi bir amacımız yok. Çevreye ilişkin dünyada ciddi sorunlar var ve biz bu sorunlara çözüm bulamazsak birlikte yok oluruz. Bu nedenle toplumsal yatırımlarımızda uzun vadeli ve kalıcı etki bırakacak bir yaklaşımı benimsiyoruz. Ayrıca bu konulara ayrılan rakamlara odaklanmaktan çok,yaratılan etkiye bakmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Çevre konusunda 5 milyon TL değil de, 20-30 milyon dolar da harcayabilirsiniz, ancak bu kadar etki yapamayabilirsiniz. Biz kazanılan bir insanın bile çok şeyi değiştirebileceğine inanıyoruz ” diye konuştu.

Coca-Cola Hayata Artı Vakfı basın toplantısında Hayata Artı Gençlik Programı dahilinde yürütelen “Adım Adım Temiz Gediz” projesinin yöneticisi Sibel Polater ve “Seyfe Kurak Alanı Göl Oluyor” projesinin yöneticisi Hülya Çeşmeci de hazır bulunarak su kaynaklarının korunması yönünde gerçekleştirdikleri çalışmaları aktardılar.

ANKA / hurriyet.com.tr / ekonomi / 18.08.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR