KIB-TEK uzaktan sayaç okuma projesi için protokol imzalandı …

KIB-TEK İLE KKTCELL ARASINDA İMZALANAN PROTOKOL ÇERÇEVESİNDE 2010 YILI SONUNA KADAR 21 BİN VE DAHA SONRA DA 137 BİN ELEKTRİK SAYACINA UZAKTAN ERİŞİM SAĞLANACAK

 

ATUN: “GEREK ÜRETİM GEREKSE TÜKETİME İLİŞKİN YEPYENİ BİR BOYUTLA YEPYENİ BİR ÇAĞA GİRİYORUZ”

 

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na bağlı Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) tarafından AB finansmanı ile yürütülen ve 2010 yılında hayata geçirilecek olan “Kıb-Tek Uzaktan Sayaç Okuma Projesi”nin iletişim altyapısını Kuzey Kıbrıs Turkcell sağlayacak.

 

Kıb-Tek ile KKTCELL arasında iletişim altyapı sağlanması konusundaki protokol, bu sabah Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Toplantı Salonu’nda imzalandı.

 

Protokolü Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Konuralp ile KKTCELL Genel Müdürü Dağhan Fellaoğlu  imzaladı. Protokole onur şahidi olarak da Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun imza koydu.

 

Törene, Ekonomi ve Enerji Bakanlı Müsteşarı Ömer Köseoğlu, Kıb-Tek Genel Müdürü Fuat Mertay, KKTCELL Yönetim Kurulu Üyesi Günay Çerkez ile Kıb-Tek yönetim kurulu üyeleri, Kıb-Tek Uluslararası İlişkiler ve AR-GE Amiri Ahmet Dargın ile KKTCELL yetkilileri de katıldı.

 

PROJE VE PROTOKOL

Projede, akıllı sayaçlara uzaktan erişim, Kuzey Kıbrıs Turkcell iletişim altyapısı kullanılarak sağlanacak ve sayaçlardaki her türlü bilgi ve müdahale Kuzey Kıbrıs Turkcell aracılığıyla KIB-TEK Merkezi’ne aktarılacak.

 

‘Akıllı Sayaç Projesi’ kapsamında 2010 yılı sonuna kadar yaklaşık 21 bin adet elektrik sayacı yeni sistemle yönetilecek. 2011-2012 yıllarında ise 137 bin elektrik sayacında uzaktan erişim sisteminin hayata geçirilmesi sağlanacak.

 

‘KIB-TEK Uzaktan Sayaç Okuma Projesi’, Merkezde kurulacak AMR (Automated Meter Reading) sistemi ve Kuzey Kıbrıs Turkcell iletişim altyapısı aracılığıyla elektrik enerjisinin tek noktadan;  kontrollü, verimli ve sistemli bir şekilde yönetilmesini sağlayacak.

 

Proje kapsamında; elektrik kullanım bilgisini SMS aracılığıyla öğrenmek ve  web üzerinden işlem yapmak mümkün olacak. Kuzey Kıbrıs Turkcell, KIB-TEK abonelerine cep telefonu üzerinden servisler sunabilecek.

 

Sistem, sayaçların uzaktan okunması ve otomatik olarak faturalandırılması, sayaca yapılacak müdahalelerin anında tespiti, elektrik kullanımında ön-ödemeli sistemin de sunulabilmesi, anında kayıp - kaçak analizi, arıza durumu tespiti, uzaktan elektriği açma - kesme işlemi, anlık elektrik kullanım miktarları bilgisi, abonelerin güneş enerjisiyle üreteceği fazla enerjiyi KIB-TEK’e satabilmeleri, reaktif güç probleminin anında tespiti, farklı tarife dilimleri oluşturulması ve pik saatlerde yüklerin aşağıya çekilmesi, su sayaçlarının bu sistemle okunabilmesi, interaktif SMS hizmetleri, Web, Çağrı Merkezi  ve cep telefonu üzerinden işlem olanağı sağlayacak.

 

ATUN

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, törende yaptığı konuşmada, mekanik sayaçların yerini alacak elektronik araçlarla evlerin tüketiminin uzaktan okunması, günün farklı tarife dilimlerine bölünmesi, güneş enerjisinden faydalanılması için teşvik edilirken, sayaçların çift yönlü okuma kabiliyeti sayesinde hane halkının güneş enerjisinden ürettiği ve kuruma satacağı elektriği de okuma kabiliyeti bulunduğunu söyledi.

 

Sayaçların ilk 20 bin 880 tanesinin iki ayrı parti halinde geldiğini ifade eden Atun, bundan sonra da sistemin tamamının değişimini sağlayacak 120 bin sayacın geleceğini kaydetti.

 

Atun, otomatik sayaç okuma sistemini iletişim altyapı sistemi ile desteklemek için KKTCELL ile protokol imzalanacağını kaydetti.

 

Sunat Atun, “Gerek üretim gerekse tüketime ilişkin olarak yepyeni bir boyutla yepyeni bir çağa giriyoruz” dedi.

 

FELLAHOĞLU

KKTCELL Genel Müdürü Dağhan Fellahoğlu da, KKTCELL olarak ekonominin değer ve kriterleri ile insanların hayatına dokunan işler yapmayı hedeflediklerini belirtti.

 

Türkiye’deki Turkcell ve KKTCELL olarak en doğru altyapı ile elektronik sayaçlara uzaktan okuma imkanı sağlayacaklarını kaydeden Fellahoğlu, Kıb-Tek’te verimliliğin artırılmasına, enerji tüketiminde dengelerin oluşturulmasına katkıda bulunmak istediklerini ifade etti.

 

Fellahoğlu, Kıb-Tek’ten hizmet alan tüm vatandaşları kısa mesajlarla bilgilendirmeyi sağlayacaklarını da söyledi.

 

KONURALP

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Konuralp da, Elektrik Kurumu’nun KKTCELL’le protokolünün hayırlı olmasını diledi.

 

DARGIN

Sistem hakkında ayrıntılı bilgi veren Uluslar Arası İlişkiler ve Ar-Ge Şube Amiri Ahmet Dargın da, yaklaşık 21 bin sayacın imzalanacak protokolle hizmete gireceğini kaydetti.

 

Sistemin nasıl işleyeceği hakkında da bilgi veren Dargın, merkeze kurulacak otomatik sayaç okuma sistemi sayesinde sayaçların otomatik olarak okunup faturalandırılacağını ve belirlenen günlerde kontroller yapılarak ödeme yapmayan abonelerin enerjisinin otomatik olarak kesileceğini, ödeme yapılınca da sistemin açılacağını belirtti.

 

Otomatik sayaçların devreye girmesi ile kurumun yaklaşık yüzde 2.5 artı kazanacağını, bunun da vatandaşın faturasına yansıyacağını kaydeden Dargın, Kıb-Tek’in kaçak kullanım nedeniyle ayda 2 milyon TL zarara uğramakta olduğunu; bu sistem ile bunun da ortadan kalkacağını, sayaçların müdahale halinde otomatikman elektriği keseceğini anlattı.

 

Dargın, sistem ile isteyen belediyelere de sayaç okuma konusunda hizmet verebileceklerini söyledi.

www.kibrispostasi.com / 29.12.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR