Türkiye - Suriye Gümrük Kapısı ve Yolu Aydınlatma Projesi

Kilis Valisi Turhan Ayvaz, Türkiye - Suriye Bölgelerarası İşbirliği projesi kapsamında Türkiye - Suriye gümrük kapısı ve yolu sınır hattının aydınlatılması için proje hazırladıklarını söyledi.

 

Vali Ayvaz yaptığı açıklamada, Türkiye - Suriye Bölgelerarası İşbirliği projesinin kabul edilmesinden sonra Türkiye - Suriye gümrük kapısı ve yolu üzerine toplam 2 kilometrelik alan içerisinde Güneş enerjisinden elde edilecek elektrik ile aydınlatılması planlandığını belirtti.

 

Vali Ayvaz, "20 metre arayla monte edilecek direklerin üzerine güneş panelleri takılacaktır. Gündüz saatlerinde panellerin güneşten aldığı ışıkla doldurduğu aküler gece saatlerinde depolanan enerji net lambalara verilerek aydınlanma sağlanacaktır. Projenin uygulamaya konulmasından sonra her iki ülke bu projenin nihai faydalanıcı grubunu oluşturacaktır. Oluşturulacak olan sistemin Türkiye - Suriye Öncüpınar Sınırının Asayiş ve Güvenliğine katkısının büyük olacağı öngörülmektedir. Türkiye - Suriye Gümrük kapısı ve yolu üzerinde oluşturulacak aydınlatma sistemi ile Gümrükten geçiş yapan yerli ve yabancı turist ve nakliye araçlarının güvenliğini sağlamak, huzur ortamında ve özellikle bayramlarda Suriye"den gelen vatandaşların güvenli geçişine önerilen proje teklifi fayda sağlayacaktır" dedi.

 

Proje koordinatörü Nigar Gelebek ise, önerilen proje teklifinin iki ülke arasındaki teknik işbirliği ve kapasitenin de geliştirilmesine etki edeceğini belirterek, "İki ülkenin dostluk ve kardeşliğinin de pekiştirilmesini sağlayacaktır. Bu yolla insan kaynağının geliştirilmesi kapasite geliştirmeleri planlanmakta olup, projenin uygulama safhalarına geçilmesi ile Suriye ve Türkiye halklarının kardeşliğinin pekiştirilmesi ve iki kardeş ulusun yakınlaştırılarak iş birliğinin sağlanması hedeflenmektedir. Halep Valiliği teklif edilen projeye paydaş olarak katılım sağlamıştır. Halep Valiliğinin projeye katkısı; İlimizde uygulanacak aydınlatma sisteminin Halep Valiliği ndeki 10 personele verilecek eğitimle tanıtımının ve faydalarının anlatılması yoluyla bu projenin Halep Valiliği nin de örnek alınacağı düşünülmektedir". www.haberfx.net / 19.04.2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR