2014 yılında ABD’de sürdürülebilirlilik harcamaları, iki katına çıkacak

 

ABD pazarı, küresel ekonomideki yavaşlık, ertelenen yasal düzenlemeler ve işletmelerin henüz olgunlaşmamış programları nedeniyle bu alandaki hızlı büyümenin iki yıl gerisinde yer alıyor.

 

İngiltere merkezli araştırma firması Verdantix’in raporuna göre Amerika Birleşik Devletleri’nin sürdürülebilir işlere yönelik harcamaları, 2014 yılında iki katına çıkarak bugünkü seviyesi olan 28 milyar dolardan 60 milyar dolara yükselecek.

 

Küresel ekonominin yükselişe geçmesi, şirketlerin harcama programlarının olgunlaşması ve ABD’nin iklim düzenlemelerinin zorlayıcı hale gelmesi ile birlikte bu alandaki asıl gelişmenin 2013 yılında yaşanması bekleniyor.

 

Rapor, gelirleri 1 milyar doların üzerinde olan bin 833 işletmeyi, temiz teknoloji inovasyonu, enerji verimliliği ve karbon yönetimini kapsayan petrol ve doğalgaz, banka, perakendeden 29 girişimi içeriyor.

 

Raporda ABD sürdürülebilir iş piyasasının 2011 yılında 32 milyar doları aşacağı, 2012 yılında 40 milyar dolara, 2013 yılında ise 49 milyar dolara ulaşacağı ifade ediliyor. Verdantix yöneticisi David Metcalfe, Reuters’a yaptığı açıklamada "ABD pazarında sürdürülebilirliğin iş faydalarına ilişkin farkındalık yükselişte. Ancak ABD pazarı, küresel ekonomideki yavaşlık, ertelenen yasal düzenlemeler ve işletmelerin henüz olgunlaşmamış programları nedeniyle bu alandaki hızlı büyümenin iki yıl gerisinde yer alıyor” diyor.

 

Rapora göre, çeşitli sektörlerde harcamaların büyüme oranları yüzde 4 ile yüzde 50 arasında değişiyor. Elektrikli araçlara ve altyapıya ilişkin harcamaların 2014 yılında yaklaşık yüzde 50, akıllı şebekelere yönelik harcamaların ise yüzde 39 büyümesi bekleniyor. Elektrik ve otomotiv firmalarının harcamalarının 2014 yılında 2009 yılına göre yüzde 24 oranında artacağı, bankalar ve perakende şirketlerinin harcamalarının ise yüzde 14 oranında yükseleceği tahmin ediliyor. www.geleceginenerjisi.com / 07 Ekim 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR