Dalyan`a çevre dostu gezi tekneleri

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKKB) öncülüğünde yürütülen ``Yenilenebilir Kaynaklı Elektrik Motorlu Tekne Sistemi Projesi`` kapsamında, Dalyan Kanalları üzerinde içten yanmalı, yüksek emisyon oranlı, fosil yakıtla çalıştırılan gezi teknelerinin motorları, çevre dostu elektrikli motorlu sisteme dönüştürülüyor.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamada, ``Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi`` sınırları içerisinde yer alan Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanallarının, zengin biyolojik çeşitliliği ve hassas ekosisteme sahip kanal ve lagünlerle, doğal olarak denizle buluşan ve dünyada ender rastlanan 7 gölden birisi olduğu belirtildi.

 

ÖÇKKB`nin birçok araştırma, koruma ve izleme faaliyeti yürüttüğü söz konusu alanın, İngiliz ``The Times`` dergisince 2008 yılında İztuzu Kumsalı, Kaya Mezarları ve Kaunos Antik Kenti ile birlikte ``Avrupa`nın En İyi Korunan Açık Alanı`` olarak tescil edildiği anımsatıldı. Geçen sene 800 bin turist ağırlayan bölgede, turist sayısının bu yıl 1 milyona çıkmasının beklendiği ifade edilen açıklamada, ziyaretçilerin çoğunluğunun gezi teknelerini kullandığı belirtildi. Açıklamada, göl ve kanal sisteminde 359`u ticari, 34`ü balıkçı ve 98`i özel olmak üzere toplam 491 kayıtlı tekne olduğu bildirildi.

 

Yöre halkının önemli geçim kaynaklarından biri de olan tekne gezilerinin, bölgenin hassas ekolojik dengesine ve doğal güzelliğine zarar vermeden yürütülmesi için çalışma başlatıldığı ifade edilen açıklamada, bu kapsamda, bir akü firmasınca geliştirilen, elektrikli motorun çözüm olarak öne çıktığı kaydedildi.

 

İlk prototipi 2008 yılında yapılan elektrikli motorun, geçen sene revize edilerek atık sıvı bırakmayan, egzoz gazı üretmeyen, 4 kat daha sessiz çalışan hale getirildiği vurgulanan açıklamada, proje hedefleri şöyle sıralandı: ``Bu yıl içinde 20 teknenin dönüşümünü içeren pilot uygulamayla tekne sahiplerinin ve tüm paydaşların motivasyonunu artırılmak, yasal mevzuatın en geç 2012 yılı sonuna kadar dönüşümü teşvik edecek hale getirilmesi için gerekli yasal zemini oluşturmak, 2014 sonuna kadar kooperatif üyesi tüm teknelerin, kredi ve sponsorluklarla dönüşümlerinin tamamlamak, 2016 sonuna kadar Dalyan`da yoğun olarak kullanılan tüm gezi teknelerinin motorlarının çevre dostu motorlara dönüştürmek.``

www.cumhuriyet.com.tr

18.07.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR