Fukuşima Depremi Güneş Enerjisine İlgiyi Arttırdı

Japonya`nın Fukuşima kentinde gerçekleşen 9.0 şiddetindeki depremden sonra güneş enerjisi kullanımının artması temel olarak iki nedene dayandırılabilir. Bunların bir tanesi nükleer reaktörler ve bunların ne kadar güvenli olduğu konusundaki endişenin artması ve bunun bir sonucu olarak temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi.

 

İkinci olarak ise şebeke sisteminin herhangi bir nedenden dolayı (deprem vs.) çöktüğü durumlarda daha güvenilir bir enerji kaynağına ihtiyaç duyulması.

 

Şebekeden elektrik verilemediği durumlarda mobil güneş enerjisi şarj istasyonlarından cep telefonlarına, GPS cihazlarına, ısıtıcılara ve hatta buzdolaplarına enerji verilmesi hayati önem taşımaktadır. Japonya depremden sonra hala yaralarını sara dursun, diğer ülkeler bu deneyimden ders çıkartarak daha güvenli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru daha hızlı ilerlemeye başladılar. Amerika Birleşik Devletleri`nin Kaliforniya Eyalet`i Diablo Canyon ve San Onofre`de bulanan ve deprem riski taşıyan nükleer reaktörlerine daha da endişeli gözlerle bakmaya başlamış bile.

 

Kısaca Japonya Depremi global bazda yenilenebilir enerji kullanımını biraz daha ateşlemiş gözüküyor. Bazı uzmanlar gelecekte nükleer enerji kullanımının azalacağını, güneş ve rüzgar enerjisi gibi çok daha güvenli, temiz ve iletimi kolay enerji üretim metodlarına geçileceğini öngörüyorlar.

 

Öte yandan depremin meydana geldiği bölge`den dolayı, felaketi takip eden günlerde birçok güneş paneli üreticisi fabrikalarını kapatmıştı. Bu üreticiler Sanyo, Panasonic, the Kyocera Corp. ve Sharp`dır. Bilindiği gibi Japonya küresel güneş paneli üretiminin %25`ini sağlamaktadır.

 

Sonuç olarak birçok hükümet Fukuşima depreminden sonra güneş enerjisi uygulamalarına daha dikkatli ve ciddi bakmaya başladı. Yeni nükleer santrallerin kurulmasının durdurulması ve mevcut santrallerin kapatılması alanında Avrupa`da önemli adımlar atıldı. Bu noktada ne yazık ki bir felaket sonucu elde edilen momentum, güneş enerjisinin daha çok kullanılmasına ve daha temiz bir gelecek için bir umuda dönüşebilir.

www.limitsizenerji.com

30.10.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR