Tofaş: İGDAŞ bizden doğalgazlı araçlar almaya başladı

Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Ali Pandır, İGDAŞ`ın Tofaş`tan doğal gazlı araçlar (Doblo) almaya başladığını bildirdi.

 

Pandır, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Karadeniz ve Hazar Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonları Uluslararası Birliği (UBCCE) tarafından düzenlenen ``Düşük Karbon Ekonomisinde Rekabet Gücü: 2012 ve Sonrası için Beklentiler`` başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, günümüz sosyoekonomik yapılanmasında tüm dünya ülkelerinin sadece finansal bir krizin değil, küresel iklim değişikliğinin yol açtığı etkenlerin de tehdidi altında olduğunu söyledi.

 

Dünya nüfusundaki artışın ekonomik büyüme çabalarına yaptığı baskının, ekonomi ile çevre arasında büyük bir dengesizliğe yol açtığını savunan Pandır, insanlık tarihi ve dünya geleceği için endişe yaratan söz konusu dengesizliğin, büyüme ile birlikte çevresel faktörlerin de dikkate alınması gerekliliğini herkes için elzem kıldığını, bu gerekliliğin, ``ekonomik büyüme`` kavramı yerine ``sürdürülebilir kalkınma`` anlayışını gündeme taşırken, özel sektör sözcüleri ve kamu temsilcileri olarak kendilerinin de bu anlayışın savunuculuğunu üstlenme görevi ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

 

İçinde bulundukları ekolojik ve ekonomik krizden çıkış için tek çözümün, düşük karbon ekonomisi olduğu yönündeki çalışmaların tüm dünyada yaygın bir kamuoyu oluşturduğunu dile getiren Pandır, Tofaş olarak bertaraf edilen atık miktarını 5R iyileştirme yöntemleri (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Recovery as Energy) uygulayarak son 3 yılda yüzde 95 azalttıklarını, kimyasal madde ve yan sanayi parçalarının temininde geri dönüşümlü kaset ve ambalaj kullanımına geçtiklerini, boya ve arıtma tesisi atık çamurlarını çimento fabrikalarında ALTERNATİF yakıt olarak değerlendirdiklerini anlattı.

 

``2011 sonu itibariyle sıfır atık hedefine ulaşıyoruz``

Ali Pandır, ``2011 sonu itibariyle sıfır atık hedefine ulaşıyoruz. Üretim sonucu oluşan ıskarta ve artıkların ise yüzde yüzü 100`ü geri kazanılıyor veya ALTERNATİF enerji olarak değerlendiriliyor`` diye konuştu.

 

Pandır, son 5 yılda üretilen oto başına enerji tüketimlerini yüzde 30 azalttıklarını ve her yıl yapılan yüzlerce ``kaizen`` çalışması ile 5 milyon avro enerji verimliliği sağladıklarını, sabit enerji tüketimlerini üretime bağlı olarak değişken hale getirerek üretim dışı zamanlardaki katma değeri olmayan tüketimleri düşürdüklerini, soğutma ve iklimlendirme tesislerindeki verimsizlikleri önlediklerini, binalarının yan cephe ve pencerelerini yenileyerek ısı kayıplarını engellediklerini, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmaya başladıklarını anlattı.

 

İhraç ettikleri sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) ile çalışabilen Yeni Doblo 1.4 16v Euro5 CNG aracının kilometre başına karbondioksit emisyonunda yaklaşık yüzde 25`lik bir azalma sağladığını kaydeden Pandır, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

``Bu değer, Tofaş`ın çevrecilik ve küresel ısınma ile mücadele hedefi açısından önemli bir kazanım. Doğalgazlı araçların Avrupa`da olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaşması için atılacak destekleyici adımların, gerek karbondioksit emisyonlarının azaltılması gerekse ALTERNATİF yakıtla çalışan araçların kullanımı açısından önemli fırsatlar sunacağına inanıyorum. Ülkemizde sıkıştırılmış doğalgaz dolum ağları sayısının artması için örnek modellerin incelenmesi ve evsel dolum cihazı kurulumu için ilgili girişimlerimiz devam ediyor. 2 yıllık uğraşımız sonucunda birkaç doğalgazlı aracı satmayı başardık. İGDAŞ bizden doğalgazlı araçlar (Doblo) almaya başladı.``

 

Hükümetin açıkladığı Otomotiv Strateji Belgesi`nin uygulamaya geçmesiyle birlikte belge içerisindeki başlıklardan biri olan doğalgazlı araçların altyapısının geliştirilmesinin de söz konusu olacağını bildiren Pandır, Doblo araçların elektriklisi üzerinde de çalıştıklarını söyledi.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu da Geri Dönüşüm Strateji Belgesi`ni bu yılın sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi. (AA)

www.zaman.com.tr / ekonomi

22 Aralık 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR