Güneş, rüzgar bize yeter …

 

Ukrayna’nın Kiev kentinde kurulu bulunan Çernobil Nükleer santralında 1986’da yaşanan patlamanın 23. yıldönümünde nükleer enerji Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yapılan gösterilerle protesto edildi.

 

Kadıköy meydanındaki Küresel Eylem Grubu tarafından düzenlenen mitingde “ Güneş, rüzgâr bize yeter ” çağrısıyla halktan nükleer ve termik santrallere karşı çıkması istendi. Mersin Nükleer Karşıtı Platform üyeleri de kentte yapımı planlanan nükleer santrali protesto etti.

Küresel Eylem grubunun (KEG) Kadıköy’de düzenlediği “ Küresel ısınmayı durdur, gezegeni kurtar ” mitinginin açılış konuşmasını yapan düzenleme komitesi başkanı Nuran Yüce, 2009’u mücadele yılı ilan etti.

 

KEG adına Mor ve Ötesi grubu üyesi sanatçı Kerem Kabadayı da hükümeti ne kadar ölümcül enerji oyunu varsa hepsini denemek istemekle suçladı. Kabadayı, “ Hükümet bir yandan nükleer santral kurmak için hamle yaparken diğer yandan 47 tane yeni termik santral yapımı için kolları sıvadı. Her bir termik santral gezegenin tabutuna çakılan bir çivi anlamına geliyor ” ifadesini kullandı.

 

Mitingte İlkay Akkaya, Moğollar grubundan Taner Öngür ve Serap Yağız’ın güneş şarkılar söylemelerinin ardından Marsis grubunun etnik Karadeniz şarkıları ile eylem sona erdi.

Öte yandan Mersin Nükleer Karşıtı Platform üyeleri, kentte nükleer santral yapılmak istenmesini de protesto etti.

 

İhaleye fesat karıştırıldı

Nükleer Karşıtı Platformu, nükleer santral ihalesine fesat karıştırıldığını ileri sürdü ve ihalenin iptalini istedi. Elektrik Mühendisleri Odasının sekretaryasını yürüttüğü Nükleer Karşıtı Platformu tarafından yapılan açıklamada, Çernobil Felaketi’nin 23. yıldönümünde ülkemizde yine nükleer santral tartışmaları yaşandığı, iptal edilmesi gereği açık olan bir ihale için dayatmalar, zorlamalar yapıldığı belirtildi. Gizli pazarlıklar yapıldığı vurgulanarak, skandala dönüşen bu ihalenin derhal iptali istendi.

 

Çernobil felaketinin 23’üncü yılı

Nükleer ve Çernobil… Ukrayna’da Çernobil Nükleer santrali, 23 yıl önce 26 Nisan 1986’da saatler 01:23:48’i gösterdiğinde patladı.. Radyasyonlu ölüm bulutları tüm yerküreye yayıldı.. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının toplamın-dan 200 kat fazlaydı …

 

Milyonlarca insan yüksek düzeyde radyasyondan zarar gördü, binlercesi öldü ve sakat kaldığı.. Türkiye’de ise en çok Karadeniz ve çevresi etkilendi..

 

Karadeniz’de kanser

Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu ve yine Karadenizli gazeteci arkadaşımız Sibel Kalaycı kanserden hayatını kaybetti. Dört yıl önce hayatını kaybeden Kazım’ın Artvin’in Hopa ilçesi Sugören köyünde oturan ailesi, bölgede kanser taraması yapılmamasına tepki gösterdi. Anne Hüsniye Koyuncu, kanseri Çernobil’den sonra tanıdıklarını söyledi. Baba CavitKoyuncu da, kanser vakaların bölgede arttığına dikkat çekti.

 

Taraf - EVRİM KEPENEK - İHA ) 26/04/2009

tarafgazetesi.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR